Færøske mønter

Flot udvalg af færøske mønter til samleren


Hvis du samler du på mønter, vil du nok også være interesseret i samlingen af færøske mønter, som du kan finde på Samlerforum. Der er fra mange forskellige tidsperioder, så du finder helt sikkert noget, som falder i din interesse.

 

Privatmønter fra 1800-tallet

I januar 1856 blev den kongelige monopolhandel ophævet på Færøerne, og dette medførte, at handelen på Færøerne blomstrede. En af de nyoprettede forretninger var ejet af købmanden C. F. Siemsen, og i hans handel på Island og Færøerne brugte han private mønter, som hans firma selv producerede. Disse mønter har været brugt, helt indtil de nye kroner- og øre-mønter kom i brug. På Samlerforum kan du både finde disse privatmønter i 16 og 4 skillings-udgaver.

 

Færøske mønter fra 1929-1933

I kriseårene i starten af 1930’erne sendte Danmark alt for få skillemønter til Færøerne. En naturlig følge af dette var, at skillemønter var en mangelvare på øerne i disse år. Det så nogen en løsning på ved selv at udstede mønter. Bl.a. virksomhederne J. F. Kjølbro og S. P. Petersen udstedte sådanne private mønter, som i starten kun var beregnet til internt brug i firmaerne. Langsomt begyndte den almene færøske befolkning dog at tage imod disse mønter, og de blev derfor betalingsmidler på lige fod med de officielle mønter. De private mønter var dog ikke lovlige, og derfor blev de konfiskeret af Danmarks Nationalbank i 1933.

 

Hos os kan du finde bl.a. mønter af J. F. Kjølbro. Disse er lavet af aluminium og kun præget på den ene side. Mønter af S. P. Petersen finder du også her, og disse mønter er lavet af messing og blevet præget og fremstillet i Spanien. Begge hold mønter blev brugt i perioden 1929-1933, men det er kun S. P. Petersen-mønterne, der har årstal på sig. Mønterne af S. P. Petersen blev brugt i Fuglefjord, hvilket også står på dem.

 

2. verdenskrig

Under 2. verdenskrig havde Danmark ikke mulighed for at sende skillemønter op til Færøerne, og som følge af denne mangel fik man præget de færøske mønter i England i denne periode. Vi har selvfølgelig også et fint udvalg af disse mønter, der blev præget i London.

 

Konktakt os

Hvis du har spørgsmål til de forskellige mønter, er du meget velkommen til at kontakte os via samlerforum.dk. Vi forsøger at besvare alle spørgsmål inden for 24 timer.