Godt arbejdsmiljø øger effektiviteten på arbejdspladsen


Mange virksomheder leder efter den hellige gral, når det kommer til effektivitet på arbejdspladsen. Der indføres LEAN, der holdes motiverende pep-talks og der bruges penge på ting som fitnessrum og bedre frokostordning. Selvom det giver resultater i større eller mindre grad, så er det sjældent, det er de tiltag, der koster flest penge, der giver den bedste effektivitet. I stedet er det ved at gå op for mange arbejdsgivere, at det er de små – men vigtige – tiltag i hverdagen, der gør den helt store forskel.

 

Sygt barn, der mangler pasning, lægebesøg i arbejdstiden, frustrationer over ineffektivitet i de arbejdsmæssige processer og frygten for at lave fejl; der er mange ting, der fylder i hverdagen på den almene arbejdsplads. Rigtig mange har problemer med at få barnet passet ved sygdom, og én dag til at få barnet på højkant igen er sjældent realistisk, da det i langt de fleste institutioner forventes, at barnet et symptomfrit i 24 timer, inden det kommer i institution igen. Da bedsteforældrene oven i købet i stigende grad holdes længere tid på arbejdsmarkedet, kan det være svært at finde pasning til sit syge barn. En ordning, hvor enlige forældre har muligheden for at udføre nogle opgaver hjemmefra i disse tilfælde, kunne medvirke til øget fleksibilitet og dermed bedre trivsel på arbejdspladsen.

 

Fællesskabsfølelse skaber tillid

Alle laver fejl på ét eller andet tidspunkt. Om der er tale om små fejl eller store fejl er underordnet, for det vigtige er, at anerkende, at vi alle laver fejl – og at det ikke er noget at skamme sig over, når bare man erkender sin fejl og så vidt muligt retter den. At stå ved sine fejl offentligt, uanset om det er på direktørniveau, mellemlederniveau eller som ordinær ansat, kan bidrage til et tillidsfuldt miljø, hvor man hylder fejlene som en del af at tilegne sig erfaring og yderligere viden.

Arrangementer, hvor man kan se hinanden an og komme tættere på hinanden, uden for arbejdet er også et tiltag, der skaber et godt arbejdsmiljø. Det giver en følelse af fællesskab og giver de ansatte nogle fælles referencer og oplevelser at tale om. Det kan være alt fra løbeklubber og fælles biografture til teambuilding og gåture i flot natur. Gåturene kan også give anledning til det populære walk and talk-koncept, som er blevet populært pga. sin evne til at kombinere motion med noget nærmest terapeutisk. Resultatet bliver i sidste ende et bedre arbejdsmiljø, som i forlængelse der af giver mere effektivitet på arbejdspladsen.