Lederskabets mange ansigter


Der er efterhånden tænkt mange tanker og udviklet mange teorier om lederskab, og om, hvad der er kendetegner godt lederskab. At være leder er som at holde en paraply, der skal varetage forskellige interesser og aspekter af arbejdslivet for sine ansatte. Det er både de produktive aspekter og de personlige aspekter, som skal tilgodese de økonomiske interesser uden at gå på kompromis med de ansattes arbejdsglæde. Det kan være en svær balancegang, og det er netop derfor, at der findes så utroligt mange bud på, hvordan man skal gribe lederskabet an.

Fælden ved lederskabskurser er, at man ikke bare kan tage ét kursus, og så ved man pludselig alt, hvad man bør vide om lederskab. Som leder bliver man nødt til at holde sine lederskabevner ved lige og konstant udvikle sig og være åben over for ny læring, nye metoder og nye tilgange til lederskabet. Det skyldes selvfølgelig, at er et utrætteligt emne, der konstant videreudvikles og forbedres – derfor er det yderst vigtigt at holde sig opdateret som leder, så man hele tiden ved, hvad der rører sig inden for dette felt.

Efteruddannelse er nøgleordet

Der er mange måder at gøre det på, når man skal holde sig opdateret på lederskabsfronten. Nogle vælger at at tage på seminarer, andre tager på kurser, men der findes også online kurser, webinarer og deciderede uddannelser i personligt lederskab. Disse uddannelser er ofte spredt ud over en længere periode, så du kan passe dit arbejde ved siden af, uden det bliver for omfattende i hverdagen. Det er en rigtig god løsning for dem, der ønsker at fordybe sig, uden at det bliver på bekostning af hverdagens øvrige forpligtelser.

Tit kan det godt betale sig at gå efter de længere efteruddannelser, frem for at nøjes med et kort kursus, da man på uddannelserne går mere i dybden og desuden får muligheden for at stille spørgsmål og teste teorierne i praksis. Det er noget, der giver pote på den lange bane, og som giver mere igen rent økonomisk og vidensmæssigt.

Det kræver meget at skulle bære på lederskabets mange ansigter, og når man skal varetage mange og manges interesser. Det er en fin balancegang, så derfor kan det kun anbefales, at du får nogle værktøjer med i bagagen, der gør det nemmere.